ADTD Program

Tradicionalna Autodesk konferencija donosi nam, kroz iskustva naših korisnika,  primjere iz BIM prakse te zanimljivu panel raspravu domaćih BIM stručnjaka.

Razmijenite iskustva, naučite nešto novo i proširite svoju mrežu. Vidimo se! 

Blok 1 | 10:00

BIM – realnost i prilike

Vedran Orešić | Tech Data

Vedran će nam ispričati nešto o tome šta je BIM na ovim prostorima...
a što bi mogao biti.
I šta nam je za to potrebno.

Izazovi BIM razvoja

Robert Krešo | Alfa Therm

Alfa Therm (Mostar) - HVAC design&build - put razvoja u BIM mindset kao imperativ izlaska na inozemno tržište...
Izazovi, prilike i potrebne promjene u svim elementima poslovanja s kojima smo se suočavali i još uvijek suočavamo kroz transformaciju u BIM način projektiranja/razmišljanja/poslovanja.

Pimjena BIM-a u Design-Build metodi realizacije projekata

Tarik Muhamedagić | CT Technologies 

Realizacija projekata na način da se projektovanje i gradnja rade uporedno...
vrlo često podrazumijeva da je u trenutku početka gradnje projektna dokumentacija razvijena do relativno niskog stupnja tehničke detaljnosti, te je samim tim podložna velikom broju izmjena. Koristeći tradicionalne metode i alate, iznimno je teško osigurati kontrolu svih izmjena, usklađenost svih projektnih faza, tačnost potrebnih količina materijala i cijene same gradnje. Primjenom BIM-a osigurava se preciznost, brzina i fleksibilnost u kontroli tehničke ispravnosti samog projekta, ali i kontrola stvarnih troškova koje se proizvode svakom novom projektnom izmjenom.

Naša priča, naši BIM koraci

Tarik Turković | T&E

U ovoj prezentaciji mi predstavljamo firmu T&E, konstruktivni projektni biro....

Iza sebe imamo preko 300 uspješno završenih projekata konstruktivne faze, od kojih su desetci njih jednim dijelom urađeni u BIM-u.
S nekim od naših klijenata imamo kolaboraciju putem BIM 360. Sve informacije su pohranjene i nalaze se na platformi,
što nam smanjuje mogućnost greške, kao i veću konkurentnost i brzinu. U ovoj prezentaciji su predstavljeni BIM 360, REVIT i Sofistik Reinforcement.

Blok 2 | 13:00

BIM u procesu upravljanja i održavanja postojećih objekata

Sabina Bakal | Walter AEC

Walter AEC se bavi različitim djelatnostima u okviru nekoliko odjela, a ovdje ćemo predstaviti projekat korištenja BIM-a u procesu upravljanja i održavanja postojećih objekata (eng. Facility Management, skraćeno FM)...
FM predstavlja proces upravljanja izgrađenim objektima, kojim se nastoji osigurati njihova funkcionalnost, pravovremeno održavanje i unapređivanje, sigurnost, efikasnost i održivost.
Projekte iz ove oblasti smo realizirali u saradnji sa klijentima iz Švedske, u kojoj je razvijen, odnosno u stalnom razvoju, sistem upravljanja i održavanja stambenih objekata.

Primjena BIM-a u fasadnom inženjeringu

Dado Durić | APS

Ideja prezentacije je da se na primjeru live projekta u kratkim crtama pokazu prednosti primjene BIM tehnologija. Obzirom da se kompanija APS bavi projektima na način da je involvirana od samog početka ...

što podrazumijeva projektovanje, razradu, proizvodnju i isporuku projekta odnosno gotovih fasadnih elemenata, biti će prikazano na koji način je implementacija BIM-a pomogla u unapređenju cjelokupnog procesa, predviđanju određenih situacija na gradilišti i izbjegavanju potencijalnih problema koji bi sa konvencionalnim načinima bili uočljivi tek prilikom montaže. Konkretan primjer je projekat 225 City Road, stambeno poslovni kompleks od 23 sprata koji se nalazi u srcu Londona te po svojoj konstrukciji je jako zahtjevan, kako sa aspekta projektovanja tako i sa aspekta koordinacije, izrade i isporuke.

SCAN2BIM

Dino Balić | Geobiro

Prezentacija prikazuje detaljan pristup izrade inteligentnog BIM modela...
iz oblaka tačaka (laserskog skeniranja) za istorijski objekat – Dom Oružanih snaga BIH, uz korišćenje Autodeskovih alata.

PANEL – BIM – moda ili potreba

Elma Krasny | Walter AEC

Robert Krešo | Alfa Therm

Muhamed Serdarević | Normal Arhitektura

Vedran Orešić | Tech Data – moderator

Panelisti će diskutovali na temu da li je BIM-moda ili potreba...
Korisnici koji niz godina rade u BIM-u podijeli će s nama svoja iskustva rada na domaćim i stranim projektima i izazove na koje oni nailaze na tom putu. Osvrnuće se na stanje BIM-a u BiH i dati svoje viđenje oko toga šta je potrebno da BIM uzme više maha i na ovim prostorima.

Autodesk partneri